FAQ

1. Zijn uw producten geschikt voor het bewaren van levensmiddelen?

Alle door CVP Benelux aangeboden producten zijn geschikt voor het verpakken van levensmiddelen en zijn conform met volgende wetgeving :

Verordening EG 10/2011 (materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen)

Verordening 94-62-EG (milieuvereisten inzake verpakking en verpakkingsafval) (naar Frans recht omgezet onder decreet nr. 98-638). Afwezigheid van zware metalen met een gehalte dat 1ppm overschrijdt.

Verordening 1907/2006, zogenaamde REACH, en de afwezigheid van SVHC-stoffen

2. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen PE, PP en PET?

Hogedichtheidspolyethyleen (HDPE) is een stijve kunststof met een hoge dichtheid. HDPE is bestand tegen schokken en chemische-producten, en biedt een uitstekende bescherming tegen vocht.  Het is een goede barrière tegen waterdamp, biedt een uitstekende weerstand tegen stress cracking en kan steriel worden gemaakt. Polypropyleen (PP) is een makkelijker te verwerken materiaal met ongeveer dezelfde mechanische eigenschappen als HDPE. Het is vorstbestendig (-40°C) en kan in de microgolf (+120°C), biedt ook een goede weerstand tegen stress cracking en kan steriel worden gemaakt. PET is glanzend, hoofdzakelijk transparant en compatibel met parfums. Het is bovendien schokbestendig, bestand tegen druk van inert gas en vormt ook een gasbarrière. APET biedt een goede weerstand tegen stress cracking en is bestand tegen temperaturen van -20°C tot +60°C.

3. Bevatten de gebruikte plastics ftalaten?

De flacons, potten, emmers, bidons, vaten van CVP Benelux voldoen aan de wettelijk bepaalde tolerantievereisten inzake ftalaten.

4. Kunnen uw producten worden gepersonaliseerd?

De meeste van onze producten zijn personaliseerbaar; we kunnen er dan ook makkelijk uw bedrijfsnaam op plaatsen via kleuring in de massa, zeefdruk, offset, IML of warmmarkering.

Afhankelijk van het geselecteerde product kan dit op basis van een minimale productiehoeveelheid. Het CVP Benelux-team geeft u graag meer informatie.

5. Zijn uw verpakkingen recycleerbaar?

We brengen verpakkingen op de markt die aan het einde van hun levensduur op een of verschillende manieren worden heropgewaardeerd en recycleerbaar zijn in de huidige sorteercentra. Uiteindelijk is het wel het verpakte product dat bepaalt of de recipiënt al dan niet kan worden gerecycleerd. Bepaalde chemische producten die in plastic verpakkingen worden bewaard kunnen wijzigingen ondergaan en de sorteercentra besmetten. Het is aan de verpakker om dit te controleren en de klanten te informeren of het product al dan niet recycleerbaar is. Op onze verpakkingen staat het recyclagelogo dat overeenkomt met de gebruikte materie :  1 = PET

2 = HDPE

3 = PVC

4 = LDPE

5 = PP

6 = PS

7 = andere plastieksoorten

Dit vergemakkelijkt het sorteren en het hergebruik in de recyclageketen.

6. Wat zijn de optimale bewaarcondities voor uw producten?

Om uw producten in optimale omstandigheden te bewaren mogen ze niet worden blootgesteld aan hitte, licht, vocht en bepaalde mechanische belasting.

7. Wat betekent de afkorting "UN" in de UN-markering?

UN staat voor Verenigde Naties. Voor het transport via de weg, het spoor, het water en de lucht gelden nationale en internationale regels die zijn gebaseerd op het systeem van de Verenigde Naties. Die hebben een universeel classificatiesysteem ontwikkeld voor de verpakking, markering en etikettering van gevaarlijke goederen om die veilig te vervoeren. Een verpakking moet dus minstens voldoen aan die minimale prestaties, of beter doen, om te kunnen worden getransporteerd. Om aan die criteria tegemoet te komen en een UN-homologatie te krijgen, moeten talrijke tests worden uitgevoerd, om vervolgens als volgt op de verpakking te worden aangebracht :

2 = type verpakking

H = gebruikte materie (of de plasticsoort)

1 = Type opening

Y of X = classificatie per verpakkingsgroepen

1.9 = dichtheid van het product dat kan worden verpakt.

De homologatie 2H1X1.9 staat voor een plastic bidon met een kleine opening, voor het bewaren van producten met een maximale dichtheid van 1.9

 

8. Wat is een UN-markering?

Het transport van gevaarlijke goederen is enkel toegestaan met verpakkingen die UN-markering dragen. Een UN-markering wijst op het type verpakking en de niveaus waarvoor die is goedgekeurd.

9. Hoe lang is een UN-markering geldig?

Verpakkingen met een UN-markering zijn in Frankrijk 5 jaar geldig. In Duitsland bijvoorbeeld blijft die geldig zolang het productieproces of de gebruikte materialen niet zijn gewijzigd.  

10. Wat zijn de bestaande thermische behandelingen?

Koud zijn er 3 mogelijke opties :

Koeling (lager dan de omgevingstemperatuur, gekoppeld aan een trage daling van de temperatuur van ongeveer 24 uur)

Bevriezing (temperatuur lager dan 0°C, gekoppeld aan een trage daling van de temperatuur van ongeveer 24 uur, gaat naar een vaste toestand door kristallisatie van water, terwijl de textuur en de voedingswaarde behouden blijven.

11. Welke tests moeten worden gevoerd voor een chemische homologatie?

De compatibiliteit van de gevaarlijke stoffen met de verpakkingen wordt gemeten via assimilatie van de gevaarlijke stof met een of meerdere referentievloeistoffen zoals :

  • bevochtigingsmiddelen/water
  • azijnzuur
  • mengsel van koolwaterstoffen (white spirit)
  • butyl acetaat
  • salpeterzuur 55%